VEGOFÄRSSOPPA

Ja det här är alltså ett recept på en vanlig köttfärssoppa som vi ofta åt när jag bodde hemma men i det här fallet har jag helt enkelt bytt ut köttfärsen mot Anammas sojafärs och köttbuljongen till en grönsaksbuljongtärning. Ibland behöver det inte vara krångligare än så och dessutom blev det supergott. 
 
4 pers. 
4 st potatisar. 
250 gram sojafärs. 
1 röd paprika. 
1 gul lök. 
8 dl vatten. 
500 gram krossade tomater. 
2 msk tomatpuré.
1 grönsaksbuljongtärning. 
1 msk schalottenlöksfond. 
1 msk spiskummin. 
Salt & Peppar. 
 
Gör såhär:
Fräs lök och sojafärs i lite olja i en kastrull. Tillsätt paprika, potatis och spiskummin och fräs ytterligare någon minut. Häll på vatten, krossade tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong och schalottenlöksfond. Koka i 10-15 min, tills potatisen är färdigkokt och smaka av med salt och svartpeppar. Violá. 

TILLBAKABLICK PÅ ÅRET 2015

Eftersom jag endast haft den här bloggen och kameran sen i oktober så har jag inte massa roliga bilder att lägga ut från året som varit men jag tänkte att jag kunde sammanfatta året ändå. 
 
2015:
-> Året började med att jag och Viktor köpte ett litet radhus i Kungälv och helrenoverade det. Våren ägnades åt att få ordning på huset och jag mådde ganska dåligt och var ofta ledsen. 
-> I april sa jag tillslut upp mig från min fasta anställning eftersom jag mådde så dåligt på jobbet. 
-> Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression och var sjukskriven hela sommaren. 
-> Jag prommenerade åtskilliga mil i skogen och försökte klura ut vad jag skulle göra med mitt liv. 
 
-> I juni fick jag svar på att jag kommit in på utbildningen jag hade sökt till hösten. Det var en otrolig lättnad. 
-> I slutet av juli började Viktors semester och vi  åkte till Grebbestad och bara softade, åkte båt, läste böcker och grillade. Jag började må lite bättre. 
-> Sista semesterveckan åkte vi till Helsingborg med några vänner. 
->13 augusti fyllde jag 25, fick en ålderskris och hade fest i trädgården för underbara vänner. 
-> Min bästa kompis flyttade till Umeå för att läsa en magister i folkhälsa. Jag var glad för henne men ledsen för att vi skulle bo så långt ifrån varandra. 
 
-> I början av september startade webbredaktörsutbildningen på Högskolan i Borås. Detta var den absoluta höjdpunkten under året. Utbildningen känns rätt och jag träffade massa nya fina människor. 
->Oktober var månaden då jag köpten en systemkamera och startade den här bloggen. Något jag velat göra länge men inte vågat. Jag är mer är glad att jag gjorde det eftersom det är så kul!
-> Vi åkte och hälsade på CC i Umeå och jag skrattade så mycket att jag hade träningsvärk i magen när vi kom hem. 
 
-> I november ägnade jag många timmar åt att bli bättre på photoshop och lära mig illustrator. Jag gjorde ett bokomslag i skolan och var jättenervös inför att visa upp det. 
-> Prestationsångesten satte klorna i mig än en gång men jag försöker motarbeta den så gott det bara går. 
 
-> December bjöd på ett långt jullov och julfirande med släkt och vänner. 
 
Sammanfattningsvis kan jag säga att året 2015 har varit det värsta året i mitt liv men också bra på många sätt. Jag har mått sämre än vad jag någonsin trodde jag skulle göra men jag har också kommit tillbaka och visat för mig själv att jag har förmågan att styra mitt eget liv. Även om jag ofta tvivlat på mig själv har jag blivit bättre på att se att mitt värde inte endast sitter i det jag presterar. Jag har fått en mycket större förståelse för människor med psykisk ohälsa och det är jag glad över eftersom det visade sig att jag hade mer fördomar än vad jag själv visste om. Jag har insett att försäkringskassan gör människor sjukare och att vårt samhälle är otroligt människofientligt, särskilt mot de som inte lever upp till samhällsnormen. Min och Viktors relation har vuxit sig starkare under det här året och jag är honom evigt tacksam. Utan honom hade jag antagligen fortfarande varit sjukskriven. Han trodde på mig när jag själv inte gjorde det och han ger mig mod att göra det jag vill men inte vågar göra. 
 
Som sagt 2015 har varit upp och ner men jag tror att i det stora hela har det var nödvändigt och nu känns det som jag har vind i seglen in i år 2016! 
 

JULEN 2015

Här kommer en liten summering av årets julfirande. Jag vill börja med att säga att jag är så himla tacksam för att både jag och Viktor har så fina familjer som bryr sig och bjuder in till gemenskap. Det är ju tyvärr inte verkligheten för alla. Sen vill jag be om ursäkt för den dåliga kvaliteten på bilderna men samtliga är tagna i superdåligt ljus.
 
Den 23:e december åkte vi till min mamma och hennes man för att spela bingolotto och provsmaka all julmat. 
Det dracks glögg (har aldrig varit något stort fan av glögg fram tills förra året då jag helt plötsligt ändrade mig och nu älskar jag glögg, så himla gott). 
 
Vi bytte också lite julklappar. Här öppnar mamma en tavla som hon fick av mig och Ebbot tittar nyfiket på. 
 
Jag fick också en tavla som Viktor posade tjusigt med. 
 
Julaftonsmorgon började med grötfrukost hos mamma och sedan vinkade vi hejdå och åkte vidare hem till Viktors mamma och pappa för att fira julafton där. De hade en fin gran som doftade underbart, julstämning till 100%. 
 
 
Jag hade svart polotröja och rött läppsitft dagen till ära. 
Vi åt massa god julmat,  tills jag fick knäppa upp byxorna och vika ner polonkragen ett snäpp och spelade sedan julklappsspelet, pratade om livet, åt julgodis och spelade sällskapsspel. 
 
På juldagen var vi bjudna hem till min mormor på lutfisk (fanns annat också som tur var). Jag tog en spegelselfie innan vi prommenerade hem till mormor och hennes sambo. 
 
Efter maten spelade vi julklappsspelet även med min familj. Det var koncentrerad stämning. 
 
Kvällen avslutades med spontandans. 
 
Min mamma och bror. 
 
Hoppas att alla har haft en fin jul och umgåtts med dem de tycker om. Nu blir det lite återhämtning innan det snart är dags för nyårsfirande.