KLASSISK GRYTA I NY TAPPNING

Såhär på senhösten blir jag alltid sugen på rejäl mat. Varma grytor, husmanskost, ja ni förstår. När jag började äta vego var jag skeptisk till de flesta köttsubstitut och satsade mycket på bönor, linser och ärtor. Baljväxter i alla ära men ibland kan det vara gott att försöka återskapa den där rätten som en tyckte så mycket om när en var yngre. Vilken tur att det då finns en uppsjö med bra alternativ till kött. Här kommer ett recept på k*ttgryta med ris. 
 
4 personer
3 dl basmatiris
300 gram Anamma vegobitar. 
2 morötter
1 paket färska minimajs. 
1 gul lök.
ca 6 dl grönsaksbuljong (jag kör med vatten och 2 buljongtärningar)
2 dl vispgrädde
1 msk soja. 
Salt och peppar. 
 
Gör såhär: Koak riset enligt anvisningarna på förpackningen. Bryn vegobitarna i en matsked med olja i en kastrull tills de fått lite färg. Skala och skiva löken tunt och låt den steka med några minuter. Häll i vatten och buljongtärning så det täcker och låt koka ca 20 minuter. Under tiden: skala och slanta morötterna och skär minimajsen på mitten. Tillsätt morötter, minimajs, soja och grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter tills morötterna har mjuknat men fortfarande har ett litet tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt  och peppar. Servera med ris. 

MÅNDAG VECKA 48

God morgon önskar en sleten jag från soffan iförd mjukisdress. Helgen har varit fantastisk. I lördags var det ju dags för Håkan Hellström konsert. Vi började dagen med lunch tillsammans med Cilla och Tobbe på Kville Saluhall, fortsatte hem till dem för drinkar och spel, vidare till Skandinavium och en magisk konsert, för att avsluta med dans på Jazzhuset. Vilken kväll hörrni!
 
Igår hetsåkte jag och Viktor tillsammans med halva göteborg till Blomsterlandet för att handla "julblommor", sedan pyntade vi, lyssnade på julmusik och avslutade med glögg och pepparkakor hemma hos mamma. Parentes: fan va jag börjat älska glögg på senare år. Så sjukt gott. 
 
Vad händer den är veckan då? 
 
▶︎ Måndag: Läsa, läsa läsa inför morgondagens litteraturseminarium. 
 
▶︎ Tisdag: Åka till Borås för ovan nämnda seminarium. Skriva texter till projektarbetet på folkis. 
 
▶︎ Onsdag: Studiebesök på tryckeri och på kvällen Femdefenders day på Oceanen. 
 
▶︎ Torsdag: Kursintro för kursen formgivning av webbsidor. 
 
▶︎ Fredag: På spåret premiär hos Cilla och Tobbe. 
 
 

FÖRSTA ADVENT

Trevlig första advent! På grund av gårdagens Håkan Hellström konster var jag och Viktor ganska trötta imorse. Vi tog sovmorgon, åt toast till frukost och sedan åkte vi till rusta och blomsterlandet för att handla lite adventspynt. Det blev bland annat två minigranar, ljus, mossa och en adventstjärna till vardagsrumsfönstret. Snart ska vi åka på advensfika hemma hos mamma. Ska bli mysigt.